A tánc maga az élet

Veit Lindau írása

Vasárnap délután van, és én épp csordultig telve vagyok hálával. Hatalmas áldásnak élem meg a munkámat. Hiszen az a munkám, hogy figyelhetem, ahogyan az emberek felébrednek, kivirágoznak, ahogyan a lelkesedés tüze lángra lobban bennük.  Épp most fejeződött be az egyik legszeretettebb szemináriumom, a Transztánc Szeminárium. Ha nem ismered, mi ez, talán kételkedsz. Miközben a transztánc annyira egyszerű és természetes – és éppen ettől annyira intenzív is. 160 lenyűgöző ember táncolt együtt 4 napon át, 12-80 éves korig, mindenki a saját folyamatában benne maradva (bekötött szemmel).

Alapjában véve keveset beszéltünk, és mégis annyi mélyen emberit osztottunk meg egymással. Izzadtunk, kiabáltunk, nevettünk, sírtunk, és olykor mély csendben élveztük a táncot.  A transztánc számos szinten erősít és harmonizál. Átmossa az agyat nagyszerű neurotranszmitterekkel. Növeli a kreativitást. Hatására mélyebben tudsz kapcsolódni az érzéseidhez, és képes vagy az idejétmúlt vackokat magadban végre elengedni.

Az emberek 20.000 éve táncolnak, dobszóra, és techno zenére, barlangokban és katedrálisokban, körtáncban és labirintusban – hogy emlékezzenek. Arra a mágiára, amit gyakran elveszítünk a hétköznapi élet rutinjában, a digitális munka világaiban, és a teljesítménykényszerünk hatására. A táncnak ez a formája több mint mozgás a zenére. Ez egy emlékezés az élet pulzálására. Jóval azelőtt, hogy beszélni tudtunk volna, már értettük a dallamot és a ritmust.

Meggyőződésem, hogy a mai társadalom embereként túl keveset táncolunk.

Biztos vagyok benne, hogy kevésbé lennének tele a pszichiátriai osztályok, hogy kevesebb házasság menne tönkre, hogy lényegesen kevesebb antidepresszáns fogyna, és a parlamenti ülések is viccesebben, izgalmasabban zajlanának, és nagyobb elkötelezettségről árulkodnának, ha mi mindannyian többet táncolnánk.

Mikor fordult elő veled utoljára, hogy eksztatikusan táncoltál a kedvenc számodra, anélkül, hogy az izgatott volna közben, hogy vajon hogy nézel ki tánc közben?

Köszönöm a táncosoknak a bizalmukat. Jó hazaérkezést nektek, és egyszerűen táncoljatok tovább.

Újra és újra…

Az eredeti írást itt találod: https://veitlindau.com/2019/08/tanz-ist-leben-ist-tanz/

 

 

Kedvet kaptál?

Veit Lindau tanítványaként havonta egy alkalommal tartok transztáncrituálét. Az időpontokat és az online regisztrációt itt találod.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük