5 ok amiért az agymosás jó

Sok évvel ezelőtt egy kliensem azzal az érvvel szállt ki egy általam vezetett egy éves önfejlesztő programból, hogy az agymosás.
Elsőre szívenütött a szó, amit használt, korábban én magam is rettegtem a szó hallatán. Hiszen mit kapcsolunk ehhez a szóhoz? Manipulálnak, mások játékszere, bábja leszek, elveszítem a kontrollt, kiszolgáltatott, irányítható leszek. Ezt pedig – valljuk be őszintén – egyikünk sem szereti.

Aztán elkgondolkoztam azon, amit mondott, és rájöttem, valóban agymosás az, amit tanítok, és bár megtanulná mindenki. Mára ugyanolyan természetes és magától értetődő része a napjaimnak az agyam tisztántartása, mint a testem tisztántartása. Szokásommá tettem a napi szintű tudatos agymosást, és a hangsúly a tudatos szón van. Te ugyanis éppen úgy napi szintű agymosásban részesülsz, meglehet azonban, hogy fogalmad sincs róla.

Amikor felébredsz, talán a telefonod/távitányító/rádió felé nyúlsz, hogy bekapcsolódj a világ információáramlásába, és azzal be is kapcsoltad az agymosó programot. A média ugyanis az. Ahogyan a reklámok, amiket látsz, hallasz, olvasol, a beszélgetések, amiket a nap során folytatsz, a plakátok, amiket menet közben „észre sem veszel”, még a képek a lakásod falán is azok. A benned szünet nélkül zajló belső monológ vagy dialóg szintén. Ennek tehát akarod vagy nem, ki vagy téve. A választás tehát nem az, hogy kiteszed magad az agymosásnak vagy sem, hanem hogy tudatosan, a saját alapelveid szerint, a saját céljaid érdekében mosod te magad az agyad, vagy hagyod, hogy mások manipuláljanak a saját érdekeik szerint, úgy, hogy akár észre sem veszed.

Én szokásommá tettem az agymosást, tudatosan, minden nap, életem minden területén figyelve erre. Összeszedtem most 5 okot, ami erre sarkallt:

1. Jobb, ha te mosod, mintha mások
Ahogy írtam, az agymosás elkerülhetetlen, hiszen minden tartósan ismételt meggyőződés egy-egy próbálkozás arra, hogy elhidd vagy megerősítsd magadban. Lényegesen kevésbé vagy fogékony a külső agymosásra, ha te magad rendszeresen „karban tartod” a meggyőződéseidet, ami azt jelenti, hogy tudatosan megválasztod, miben akarsz hinni, tudatosan felülvizsgálod a hitrendszeredet, és olyan ingerekkel veszed körül magad ( hírek, kapcsolatok, vizuális ingerek), amelyek erősítenek abban, hogy a céljaidat elérd.

2. Te az általad választott cél érdekében teszed
Akiknek nincsenek céljai, az problémákat generál magának, illetve mások (főnök, szülő, társ, politikusok, média) céljait valósítja meg. Lényegesen nagyobb esélyed van az elégedett, kiegyensúlyozott, boldog életre, ha az általad választott alapelveknek, céloknak, álmoknak szenteled az életed, mintha falevélként minden nagyobb szél fúj téged ide-oda.

3.A múltad ismételgetése helyett azt a jövőt teremted meg, amire vágysz
Érdemes szembenézned a ténnyel, hogy mindaddig, amíg tudatosan felül nem bírálod a múltadból hozott meggyőződéseidet („a pénzért keményen meg kell dolgozni”,  „inkább ma egy veréb, mint holnap egy túzok”, „túl jó, hogy igaz legyen”), valójában nem vagy szabad ember, csupán a múltad árnyaival való táncodat ismételgeted újra és újra. A napi szintű agymosás lehetőséget ad a számodra, hogy a mély meggyőződéseid ne a múltad maradványai legyenek, hanem a jövőd elvetett magjai.

4.Áldozat helyett cselekvő teremtő lehetsz
A napi szintű tudatos agymosás az „áldozat vagyok” érzése helyett a „cselekvő teremtő vagyok” érzéssel ajándékoz meg. Ez segít, hogy kapcsolódj az erődhöz, a lehetőségekre fókuszálj a problémák helyett, és te válaszd meg, mikor merre haladjon az életed.

5.Kevésbé leszel manipulálható
A végére hagytam talán a legfontosabb érvemet. A legjobban azért félünk az agymosástól, mert rettegünk attól, hogy manipulálnak bennünket. Azzal, hogy átgondolod az élet-mátrixodat, megfogalmazod a számodra fontos alapelveket, kijelölöd magad számára a fontos irányokat, és mindenezeket erősítendő napi szinten tisztán tartod az elmédet, a lehető leghatékonyabban teszel azért, hogy ne legyél manipulálható. Hiszen sokkal nehezebb irányítani azt, aki egészen pontosan tisztában van vele minden áldott nap, hogy ki ő, mire építi az életét, hova tart.
Ezek nélkül te is csupán egy lehetsz a tengeren céltalanul hánykolódó hajók közül, akiket minden arra járó szél magával ragad.

Elmélyülnél?

  • Az általam használt egyik és leghatékonyabb agymosó program a Think Big Evolution kurzus. Azért fordítottam le magyarra ezt a német kurzust, mert vissza akartam adni a szerzőnek valamit abból a csodából, amit ez a kurzus az életembe hozott.
  • Az egy éves önszeretet onlie kurzusom az az agymosás, ami megtanítja neked, hogyan szeresd magad jól.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük