Tériszony – Félelem a magasban

Viktória egy hosszú évek óta fennálló, egyre csak romló nehézséggel keresett meg, nem bírta a magasságot. Intenzív félelme sok problémát okozott az életében, nem volt képes repülőre ülni sem a családi nyaralások kedvéért, sem kedves barátnőjét meglátogatandó. Nem tudott sífelvonót használni, és a gangos házak is komoly kihívást jelentettek a számára. Mire elkerült hozzám a félelme olyan mértékűre nőtt, hogy attól is zsibbadni kezdett a lába, ha a tévében látta a fent említett helyzeteket.

Amikor egy probléma ennyire intenzív tünet formájában jelentkezik, az azt jelzi, hogy régóta fennáll egy érzelmi blokk, ami fizikai tüneteket is okoz, egyre intenzívebben jelezve, hogy valami nincs rendben. A kérdésemre, hogy mi a zavaró a magasságban Viktória azt válaszolja, hogy nem érzi magát biztonságban.

A biztonság érzése apához köthető, legalábbis ami a fizikai biztonságot jelenti, az érzelmi biztonság inkább anyai minőség. Jó esetben apa az, aki megvéd bennünket minden helyzetben, akire számíthatunk, aki megóv bennünket minden veszélytől.

Viktória fiatalon veszítette el édesapját, aki egy balesetben életét vesztette. Az oldás előtt arra számítok, hogy az apai biztonság elvesztése az, ami a tériszonyát okozza.

Az oldás néhány korábbi emlékkel indul, egy esetben a síliftben akadnak el, egyszer lifttel megy fel szorongva, majd egy fiatalkori történetben egyedül repül Londonba, mely út során kisebb turbulenciába kerül.
Az oldás során történetről történetre lépve fokozatosan bontjuk vissza a tünet kialakulásáért felelős érzelmet, amíg végül eljutunk oda, ahol a probléma gyökere feltárul. Az ő esetében erre egy reinkarnációs jelenetben került sor. Egy fiktív történetben a fiát elveszíti, vagyis felbukkan a férfi (=biztonság) elvesztésének félelme. Egyik történet követi a másikat, van, ahol az öccsére vigyáz, aki váratlanul eltűnik, van, ahol apa egy sporteseményen balesetet szenved, a közös bennük, hogy újra és újra a férfi elvesztésének félelmét éli meg.
A félelem gyökere végül a 7. képben tárul fel, amikor gyermekként a szülei válásával kell szembenéznie. Ez az a pont a történet sorozatban, amikor az édesapjával együtt elveszíti a fizikai biztonságérzetét is, mely aztán egész ezt követő életében magával kíséri. Az AnaLog oldás célja megtalálni azt a pontot az érzelem regresszív visszabontása során, amelynél lehetőség nyílik a javításra. Ezt a pontot kizárólag a kliens képes meghatározni, mint, ahogy a javítás módját is. Ez az egyetlen lehetőség a szuggesztióktól mentes AnaLog oldásra. A 7. történetben lezajló javítással kioldottuk a félelmét, hogy nincs biztonságban. A további oldások során tovább oldottuk a félelmeit, kioldva az apa korai halála okozta rossz érzéseket, és erősítettük a „biztonságban vagyok” érzését.

Legutóbb egy üzenet érkezett Viktóriától, közvetlenül azután, hogy repülővel meglátogatta barátnőjét. Örömmel osztotta meg velem a hírt, hogy nem csak nem zsibbadt a lába a repülőn, még az ablakon is kinézett.

Esete jó példa nekem arra, hogy nem érdemes a félelmeink korlátai közé szorítva élünk, hiszen mindig van lehetőség, hogy feldolgozzuk a korábbi érzelmi sérüléseinket, visszaadva ezzel magunknak a szabadságot.

2 thoughts on “Tériszony – Félelem a magasban

  1. Szivesen olvastam az írásodat , mostmár tiszta , miért nem féltem soha , semmitől . Sokat repülök ,( legutóbb Uj Zélandon voltam . ) Köszönöm , h. elolvashatom az írásaidat , 80 évesen már nem járok továbbképzésekre , de mindig elém jön , ami számomra fontos és megerősít .Szép és sikeres életet kívánok Neked , ölellek szeretettel .

    1. Köszönöm a kedves szavakat, örülök, hogy az írásaimmal kapcsolódni tudunk. További nagyszerű egészséget, kalandos életet kívánok szeretettel, Andi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.