Egy mondat a boldogságról

Szerző: Andi

.
1052433_shoppingTudományos kutatásokkal igazolták, hogy a boldogságot 50%-ban öröklött hajlam, 10%-ban(!) a külső körülmények és 40%-ban a szándékos tettek határozzák meg .
(Lyubomirsky, Sonja: Hogyan legyünk boldogok? 2008. Ursus Libris)

Ez a mondat önmagáért beszél, ezért valójában itt véget is érhetne ez a cikk.
Amiért mégis továbbírom az az, hogy ez a mondat annyira mellbevágó, hogy érdemesnek találom az olvasóval közösen továbbgondolni, mit jelent mindez.

Hogy pontosan mivel és mikor kezdődött azt nem tudom, ám kétségtelen ténynek tartom, hogy a 21. század elképesztő módon a 10 % őrületében telik. Még ha a televíziót bölcs módon, kellő időben ki is dobtad a lakásod ablakán, nem tudsz menekülni a „vásárolj sokat, újra és újra” össznépi hipnózisától. A reklám mindenhol ott van. A villamos oldalán, a mozgólépcső lépcsőfokán, a troli kapaszkodóján, a telefonodban, az óriásplakáton, a könyv belsejében, a papírpohár oldalán. Ha születik egy babád, mire hazaérsz a kórházból az érintett cégek szórólapjait és mintatermékeit ott találod a postaládádban. Ha el akarsz olvasni az interneten egy cikket, először legyél szíves lenyelni egy reklámot. Mintha ma a világon egyetlen dolgot akarna mindenki: eladni neked valamit.
Erre akár mondhatnám is, hogy ez a piacgazdaság, verseny van, tanulj meg nemet mondani, tudatosan és nem érzelem alapon vásárolni! Vagy ha nem tanulsz meg, a hitelkártyád kamatai majd megtanítanak.
A fogyatkozó pénztárcádnál azonban súlyosabb következménye is van ennek a hipnózisnak.
Elhitted, mert elhitették veled, hogy

ETTŐL leszel boldog.

Az új hűtőtől, a mobiltelefontól, a nyugati autótól, az okostelefontól. Elhitették, hogy az a bizonyos 10%-nyi külső körülmény döntő mértékben határozza meg a boldogságodat.
Nem akarok álszent lenni, én is tudtam örülni, amikor a kiskád helyett mosógépben moshattam. Ám a boldogság ily módon érkezve viszonylag gyorsan tovalibben, amikor is, ha nem vagy résen, egy pillanat alatt egy újabb akármi csábító – és mellékesen szándékoltan az érzelmeidre ható – plakátja előtt merengsz, és újra elhiszed, hogy ettől majd boldog leszel.
15 évvel ezelőtt itt véget érhetne a cikkem, „sebaj, majd megtanulod, van időd”- mondhatnám.
2015-ben aligha vonhatunk vállat. Ha eddig nem tetted meg, most gondold kicsit át, vajon gazdaságilag mi zajlik körülötted! Vajon mi van a hírhedt Gazdasági világválság hátterében.

Annak a számos akárminek a gyártása, szállítása, forgalmazása, szemétként feldolgozása, amit az elmúlt években megvettünk, hogy átmenetileg boldogok legyünk – majd kis idő múlva szemétre dobtunk, mert volt „okosabb”- felzabálta az erdőket, megmérgezte a vizeket és a levegőt. A pénz, amit erre költöttünk már évtizedekkel ezelőtt elfogyott, jelenleg a nem létező, csak digitálisan kitalált pénzeket költjük újabb okos valamikre.
A háttérben –csendben– megbújó hatalmasok is elhitték a 10% bűvöletét, és már mindent elszedtek a dolgokat kevésbé átlátóktól, mert a 10%-tól tartósan nem lehetnek boldogok ők sem. Újra és újra megéheztek, már nem számított erdő, víz, levegő, állat és az ember sem. A kicsik, a kizsákmányolhatók értéktelenné váltak.
Egy dologról azonban mindannyian megfeledkeztünk. Ezen a Földön számos dolog véges. A végtelen étvágynak véget szab a Föld – és szerintem az ember – véges kizsákmányolhatósága.

A fenntartható jövőt veszélyezteti a fenntarthatatlan kizsákmányolás. Hamarosan az okostelefonod képernyőjén a következő feliratot olvashatod:

GAME OVER

Ha korábban nem, amikor elfogy a digitális pénz is, az élelem, az ivóvíz, és az ember, aki még termel, kénytelenek leszünk megtanulni, hogy:

A boldogságot 50%-ban öröklött hajlam, 10%-ban(!) a külső körülmények és 40%-ban a szándékos tettek határozzák meg.

Ébresztő!

Már az okos televíziók első nemzedéke is a boltokban van! Én azonban inkább okos emberekre vágyom.
Okos valami helyett tudatos emberre, aki kész szándékosan tenni a boldogságáért.

Egy fenntartható életért.

Én a 40%-ot céloztam meg.


Velem tartasz?

 

Elmélyülnél?

  1.  Think Big Evolution önfejlesztő kurzus - Ez a 33 napos online anyag egy teljes átprogramozás, amely során fokozatosan kijössz az áldozatiságból, megtanulod egy harcos életét élni.
  2. Boldog akarok lenni minitréning - ebben a 4 hetes online kurzusban olyan egyszerű gyakorlatokat tanítok neked, amiket könnyedén be tudsz építeni a hétköznapjaidba, és amelyek segítenek, hogy kigyere az áldozatiságból.
  3. Kérdezd magad boldogra- 28 nap, 28 e-mail, 28 kérdés. Ezzel az e-mail kurzussal minden áldott nap trenírozod magad, hogy a boldogságra hangolódj, a pozitívra fókuszálj, cselekvő életet élj a szenvedő áldozati élet helyett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük