Integrál életmód a harmonikus életért

Harmónia, boldogság, békés, kiegyensúlyozott élet. Mindannyian erre vágyunk, ezt akarjuk elérni. Könyveket olvasunk, tréningekre járunk, jósnőt, asztrológust keresünk fel, hogy megmondja, miért a stressz, a boldogtalanság és a békétlenség van jelen az életünkben. “Mondd meg, mit tegyek?”, hangzik el sokszor, sokak szájából.

Túlterheltek vagyunk, szenvedünk az időhiánytól, miközben naponta információk és ingerek áradata zúdul ránk, amitől sokszor összezavarodunk, és elveszítjük a tájékozódást, megértést. Az életünk komplex, sűrű és felgyorsult, ami új kihívások elé állít minket és új megoldások megtalálását várja tőlünk. Az integrál életmód egy lehetséges válasz ezekre a kihívásokra, egy egyszerű eszköz, amivel – ha nem is varázsütésre –  békét és harmóniát varázsolhatunk az életünkbe.

A kiegyensúlyozott élet – ahogyan a neve mutatja – az egyensúlyon alapszik. Az életünkben a különböző életterületek egyensúlyban vannak, egyformán gondoskodunk a testünkről, a lelkünkről és a szellemünkről. Más megközelítésben a család, a munka, a pihenés és feltöltődés egyaránt teret és szerepet kap. “És honnan lesz erre időm?”, hangzik el ilyenkor legtöbbször a kérdés – tegyük hozzá jogosan, hiszen a legtöbben az időhiánytól szenvedünk.

Ugyanakkor a legnagyobb problémánk nem az időhiány, hanem a hatékonyság hiánya. A “Ki nevet a végén?” társasjáték valószínűleg mindenki által ismert és kedvelt gyerekkori játék, ezért ennek példáján mutatom be, mire gondolok.

Korábban az életünk úgy nézett ki, mintha egy főjátékmester a társasjátékban azt a szabályt hozta volna, hogy egyszerre egy bábuval lehet haladni, amikor ezzel a bábuval beértünk a házba, akkor indíthatjuk a következő bábut. Egy egy meglehetősen unalmas, ugyanakkor jól átlátható, biztonságos és kiszámítható játék, ahol sokat nem kell gondolkoznod, dobsz, és a dobás adta lépéseket megteszed. Izgulsz, hogy jól tudj dobni és ne üssenek ki.

Jelenleg egészen más szabályrendszer van. Egyszerre mozgathatod az összes bábudat, taktikázhatsz és még az is lehet, hogy valahonnan több bábura teszel szert, mint a játékostársaid. Nem biztonságos, nem kiszámítható, minden pillanatban taktikát, döntéseket és felelősségvállalást igénylő, ugyanakkor rendkívül izgalmas játék. Legtöbben azonban az izgalom, a lehetőségek végtelen tárháza, a döntés szabadsága helyett stresszt, túlterheltséget, bizonytalanságot és káoszt élünk meg, ezért az izgalmas taktikázás helyett arra a játékosra hasonlítunk, aki össze-vissza rángatja a bábuit, kapkod, ideges, és kiborul a játék végére.

Életünk – a példához hasonlóan – kapkodó: néha zumbázok, majd futok, aztán inkább diétázni kezdek, majd a vonzás hatalmát kezdem el próbálgatni. Az szomszédasszonyom egy káposztakapszulát ajánl, a kolléganőm viszont a kineziológiára esküszik, és csábítóak a Bach cseppek is. Közben az iskolában gondok vannak a gyerekkel, így inkább azzal kell foglalkozni, a férjem pedig éjjel-nappal a Facebookon csajozik, szóval jól jönne az ingyenes konfliktuskezelő e-mail kurzus. Az eredmény: stressz, elégedetlenség, temérdek kidobott pénz és idő és kudarc kudarc hátán.

Mi a megoldás?

A tudatos élet. Tudatában vagyok, honnan, hova akarok eljutni. Tudatában vagyok, ki vagyok én, és mi végre vagyok a világon. Tudatosan élek a lehetőséggel, hogy végre nem mások határozzák meg nekem, hogyan éljek, érezzek és gondolkozzak, magam döntöm el, mit akarok, és attól kezdve tudatosan a céljaimnak szentelem az egész életem. A bábuk ide-oda rángatása helyett, átgondolom, és megcselekszem, ami számomra célravezető.

Ezzel természetesen nem találtam fel a spanyol viaszt, hiszen legtöbben ezt tudjuk, ismerjük, hisszük. Ami miatt e cikket megírni – és remélem olvasni – érdemes, az egy eszköz, ami hatékony segítséget nyújt, hogy mindezt ne csak tudd, hanem éld.

Az integrál életmód az integrál szemlélet térképét használva hoz egyensúlyt, harmóniát, tudatosságot és hatékonyságot az életedbe, anélkül, hogy még több időre, még több pénzre lenne szükséged.

Segítségével egyensúlyba hozod életed különböző területeit, megtanulsz odafigyelni a testedre, a lelkedre, a kapcsolataidra, miközben megtalálod a helyedet a világban, feltárod és éled életed értelmét, a hivatásodat.

 

Kész vagy végre a saját fennhatóságod alá vonni az életedet, felelősséget vállalni a sikeredért, nyugalmadért, boldogságodért?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük