Kezdd a gyökereknél

Miután 20 éve foglalkozom a siker témájával, itt az ideje, hogy a sikertelenségről írjak. Ezek a sorok azokhoz szólnak, akik azt érzik, „nekik semmi nem sikerül”, „örök vesztesek”, „nincs szerencséjük”, „lúzerek”. Hozzád szólok, ha azt érzed, neked valahogy semmi nem jön össze, miközben mások fele annyi munkával többre jutnak. Azokhoz is szólok, akik keményen megdolgoznak mindenért, és valahogy mégsem érzik azt, hogy egyről a kettőre jutnának. Neked írok, ha azt érzed, elakadtál az életedben, és nem jutsz ötről a hatra.

Nos, a rossz hír, hogy már most is átkozottul sikeres vagy. Átkozottul sikeresen teremted meg az életedben mindazt, amit nem szeretnél. Vagyis valójában azt teremted meg, amit szeretnél, csak nem tudod, hogy azt szeretnéd, amit nem szeretnél. Hogy mi van? Na, jó, kezdjük a gyökereknél, és tegyük tisztába ezt az egészet! Félek, ha még tovább nyaggatlak azzal, hogy milyen sikeres vagy, miközben te azt érzed, mennyire nem, a végén én leszek az, akit sikeresen  kipenderítenek az ablakon.

Ha olvastál valaha is legalább egy önfejlesztő könyvet a siker témájában, akkor tudod, hogy bár mindegyik kicsit másnak tűnik, valójában mindegyik 3 lépésre épít:

  1. Fogalmazd meg, mi a célod, amit meg akarsz valósítani, és koncentrálj arra, míg el nem éred!
  2. Készíts egy cselekvési tervet, hogyan fogod megvalósítani a célodat!
  3. Valósítsd meg a tervedet, tegyél meg érte minden áldott nap egy-egy lépést!

Tulajdonképpen egyszerű, logikus, nem? Az, csak ha ez működne, nagyjából tele kellene legyen a világ boldog, elégedett emberekkel, nem?
Persze tudom, hogy vannak, akik annyira nem is tudják, mit akarnak, pláne nincs kitartásuk, hogy elegendő ideig – értsd, amíg meg nem valósul – arra fókuszáljanak.  Aztán vannak, akiknek nincs túl sok elképzelésük, hogy hogyan tudnák az adott célt megvalósítani, leginkább azt hiszik, sehogy. És vannak sokan, akik elhitték, hogy lusták/nincs akaraterejük/nincs elég motivációjuk. Ezeket az akadályokat jól ismerem, és ezek mindegyike képes megakadályozni, hogy elérd a célodat. Ugyanakkor van egy olyan területe ennek a témának, amiről lényegesen kevesebbet hallok, miközben tapasztalatom szerint itt dől el minden.

A siker egyik alapelve, hogy az életed a tökéletes leképeződése a legmélyebb szándékodnak. Megfogalmazom másképp is, mert ez a legfontosabb, amit meg akarok veled osztani: Átkozottul sikeresen valósítod meg a legmélyebb szándékodat. Ha jelenleg épp válságban a házasságod, akkor a legmélyebb szándékod az, hogy kinyírd a házasságodat. Ha a főnök napi szinten cseszi fel az agyadat, akkor a legmélyebb szándékod, hogy napról napra azt érezd, hülyékkel vagy körülvéve. Ha totálisan ki vagy purcanva, mert piócaként szívja a család a véredet, akkor az a legmélyebb szándékod, hogy kihasználva érezd magad.

Ha ezen a ponton nem csaptad le a laptopodat, akkor szeretném ezt alaposabban elmagyarázni. Könnyen lehet ugyanis, hogy hónapok – ha nem évek óta – dolgozol azon, hogy megmentsd a házasságodat, és nem csupán álmodozol erről, hanem valóban igyekszel. Akkor most hogy jövök én ahhoz, hogy azt állítsam, éppen átkozottul sikeresen nyírod ki a legfontosabb kapcsolatodat?
Bizonyára hallottál már a tudatalattiról. Nem akarok ebbe túl mélyen belemenni – tengernyi irodalma van, az írás végén megosztok párat. Most legyen elég annyi, hogy a tudatalattid tele van a gyerekkorodban megkérdőjelezés nélkül elhitt meggyőződésekkel, amikre legtöbbször nem vagy tudatos, ám tökéletesen igaznak hiszed őket. Ha nem vizsgálod felül ezeket a programokat, és nem írod át azokat, amelyek gátolnak, akkor nagyjából egy a millióhoz az esélye annak, hogy egy a tudattalan meggyőződéseddel ellentétes célt pusztán az akaraterődet használva elérj. A házassági krízis példájánál maradva, ha a tudattalan meggyőződésed az, hogy „a férfiakban nem lehet megbízni”, akkor hiába próbálod a házasságodat megmenteni, mivel a tudattalan szándékod az, hogy bebizonyítsd, hogy a „férfiakban nem lehet megbízni”. A tudattalanod, ami nem mellesleg milliószor erőteljesebb hatással bír az életedre tehát éppen az ellenkező irányba igyekszik kormányozni a dolgokat.
És hogyan kerül be egy ilyen program a tudatalattiba? Mondjuk úgy, hogy apukád megcsalta anyukádat, aki aztán gyakran mondogatta, hogy a „férfiakban nem lehet megbízni.” Ennyi elég is.
A sikertelenséged gyökere tehát az, hogy létezik egy tudatos szándékod – szeretnél egy harmonikus házasságot, gyereket, jó munkát, elegendő pénzt, jó fej főnököt, békés hétköznapokat -, miközben tudattalan programok futnak benned, amelyek éppen az ellenkezőjéről szólnak. Márpedig a tudattalan szándék egymilliószor erősebb, mint a tudatos. Vagyis már most is átkozottul sikeresen valósítod meg a tudattalan szándékaidat, csak meglehet, hogy azok egyáltalán nincsenek átfedésbe a tudatos vágyaiddal, céljaiddal. Így könnyen előfordulhat, hogy nem sikerül áldott állapotba kerülnöd, hiába az öt lombik, mert tudattalanul félsz a gyermekvállalástól. Vagy minden áldott nap harcolnod kell a munkahelyeden, pedig te együttműködni szeretnél, csak éppen nem tudsz a „harc az élet” nevű programról, amit mondjuk anya táplált beléd kiskorodban. 
Ha meg akarod érteni, miért olyan az életed, amilyen, és főképp, ha szeretnél azon változtatni, akkor szerencsés itt kezdened, a gyökereknél. A tudattalan szándékaid feltárásánál, és azok átírásánál. Ezzel ugyanis

  • elkerülheted, hogy újra és újra ugyanabba a „nem szeretem” helyzetbe kerülj,
  • gondoskodhatsz róla, hogy végre a céljaid megvalósításában legyél sikeres, az életed szabotálása helyett, és
  • megkönyítheted a céljaid megvalósítását.

A számodra fontos célokat megvalósítani úgy, hogy közben tudattalanul éppen hogy egy azzal ellentétes irányba törekszel éppen annyira megerőltető és hiábavaló, mintha a két emeletes hajón az alsó szint evezősei ellenkező irányba eveznének, mint a felső szint evezősei.

Van a Think Big Evolution kurzusban egy gyakorlat, ami éppen ezeknek a tudattalan meggyőződéseknek a feltárását szolgálja. A legutóbbi közös kurzust végezve előtúrtam az első alkalommal (2010-ben) leírt válaszaimat. 10 év távlatából visszatekintve letaglózó volt, az akkori életem és az akkor feltárt meggyőződések megdöbbentő átfedése. Nemrég egy kliensem hasonló módon ledöbbent, amikor egy év elteltével már rég elfelejtve az akkori válaszait most újra megcsinálta ezt a gyakorlatot. Az akkori, erősen negatív mondatai számos esetben döbbenetesen pozitívabbra változtak, maga sem hitte, hogy ekkora változást okozott a befektetett önismereti munkája.
Ezek a tudattalan szándékok tehát bár rendszerint gyerekkorban rögzültek és tudattalanok, mégis feltárhatóak és legfőképpen átírhatóak. Ami szükségszerűen azt fogja okozni, hogy az életed megváltozik. Mégpedig gyökerestül.

Elmélyülnél?

  1.  Könyvek a tudattalanról - Ha szívesen elmélyülnél a témában, ezek a könyvek izgalmasak lesznek a számodra.
  2.  Think Big Evolution önfejlesztő kurzus - Szeptember 11-én újra közösen kezdjük a Think Big Evolution kurzust. Ez a 33 napos online anyag egy teljes átprogramozás, amely során nem csak megtanulsz célokat megfogalmazni és megvalósítani, közben feltárod és átírod a célok megvalósítását akadályozó meggyőződéseidet.
  3. Boldog akarok lenni minitréning - ebben a 4 hetes online önfejlesztő kurzusban olyan egyszerű gyakorlatokat mutatok neked, amiket könnyedén be tudsz építeni a hétköznapjaidba, és amelyek segítenek, átírni a negatív gyökérhiedelmeidet.
  4. Kérdezd magad boldogra- 28 nap, 28 e-mail, 28 kérdés. Ezzel az e-mail kurzussal minden áldott nap trenírozod magad, hogy a boldogságra hangolódj, a pozitívra fókuszálj, cselekvő életet élj a a múltad puszta ismételgtése helyett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük