(M)ilyen a pénz

A pénz a négy kvadráns tükrében

Manapság, a globális pénzügyi válság, a magánnyugdíj- reform, az emelkedő törlesztő részletek kapcsán sok szó esik a pénzről. Két egymástól jól elkülönülő áramlatot látok, amely az integrál szemlélet négy kvadráns modelljét használva a pénzzel kapcsolatos gondokat és azok megoldását két oldalról közelíti meg:

1.      A vonzás törvényén alapuló megközelítés (Bal Felső és Bal Alsó kvadráns)- belső megközelítés

2.      A pénzügyi intelligenciára fókuszáló megközelítés (Jobb Felső és Jobb Alsó kvadráns)- külső megközelítés

Mindkét megközelítés számos követővel, rajongóval bír, és önmagában is képes javulást hozni pénzügyi helyzetünkben. Ha azonban a témát integrál szemmel közelítjük meg, azt látjuk, hogy a kettő összetartozik, s a két megközelítés integrálásával teljes, átfogó képet kaphatunk a pénzhez fűződő viszonyunkról, valamint hatékony és minden nézőpontra kiterjedő módon dolgozhatunk e viszony javításán.

Pénz a Bal Felső kvadránsban (BF)- Mit jelent nekem a pénz?

A BF kvadráns, mint az egyéni, belső, szubjektív nézőpont a pénzhez fűződő viszonyom, hozzáállásom, érzéseim, gondolataim, hiedelmeim területe. Mit érzek, ha 20 ezreseket vizualizálok? Mit érzek, ha látom, hogy mások hogyan bánnak a pénzzel? Hogy érzem magam, ha anyagi jólétet/nehézségeket élek meg? A BF kvadránshoz tartozik minden, ami a pénzzel kapcsolatban bennem van, tudatosan, vagy tudattalanul. A pénzügyi megszállottságom, vagy egy elutasítás („minden pénzhez vér tapad”), egy eldugott hiedelem („a pénz irányítja a világot”), vagy egy tudattalan, negatív életfilozófia („született vesztes vagyok”). Erre a kvadránsra fókuszálnak azok a pénzügyi tréningek, önfejlesztő könyvek, amelyek a pénzügyi nehézségek hátterében a negatív gondolatokat, a pénz helyett a pénz hiányára való fókuszálást emelik ki, és a gondolatok, az érzelmi beállítódás megváltoztatásában látják a javulást. (Például a Titok című könyv, a Kérd és megadatik). Ezek a teóriák azt hirdetik, hogy a mentális kondicionálások határozzák meg, hogy valaki szegény, vagy gazdag. Mindez fontos összetevője a pénzügyi helyzetemnek, ahogy az élet bármely más területén, itt is meghatározóak a hiedelmeim, gondolataim, érzelmi hozzáállásom. Mindez azonban csak egy szelete egy összetett képnek. A következő mondatok befejezésével egyszerűen megvizsgálhatod, hogyan viszonyulsz a pénzhez:

A pénz számomra…

Pénz nélkül élni…

Pénzt költeni számomra…

Pénzt keresni számomra…

A mondatokat fejezd be, anélkül, hogy hosszasan gondolkoznál, vagy mérlegelnéd a választ, egyszerűen írd azt, ami elsőre eszedbe jut.

Pénz a Jobb Felső kvadránsban (JF)- Hogyan viselkedem a pénzzel?

Ez az individuális, objektív viselkedés területe a pénzzel kapcsolatban. Hogyan bánok a pénzzel? Hogyan használom a pénzt? Az egyéni pénzzel kapcsolatos viselkedés, amely objektív módon megfigyelhető. A fösvény, a nagyvonalú, a takarékos, az adományozó… stb. Ezek a viselkedésbeli hozzáállások éppúgy nyomot hagynak például a bankszámlánkon, mint a belső, érzelmi viszonyulásaim, s természetesen e két terület szorosan összefügg. Következtethetünk a pénzzel való bánásmódunkra a következőhöz hasonló mondatainkból: „Aranyszabály, ha azt akarod, hogy mindig elég pénzed legyen, hogy ne költs többet, mint amennyi bevételed van” Erre a területre fókuszálnak azok a tréningek, önfejlesztő könyvek, írások, amelyek a pénzügyi viselkedésünket hangsúlyozzák, s például a pénzügyeink rendszeres könyvelését, tervezését, számontartását javasolják az anyagi helyzetünk javítása érdekében.

Pénz a Bal Alsó kvadránsban (BA)- Pénzkultúra

Ez a pénzzel kapcsolatos, a közösségben megosztott interszubjektív, belső értékek, elképzelések, meggyőződések területe, mint például az adósságkultúra, a pazarlás kultúrája, az adakozás kultúrája. A családi, kulturális hiedelmeink. A kulturális, közös értékek területére is jellemzőek az árnyék, a tudattalan beidegződések, gondoljunk csak az eladósodásra, vagy a generációkon átívelő családi hiedelmekre. Ennek a területnek a megdolgozása a családi minta felismerése, tudatosítása, meghaladása, ami akár egy Hellinger féle felállítással is történhet, valamint a társadalmi pénzügyi etika árnyoldalainak tudatosítása, továbbfejlesztése illetve az egyensúlyi állapot helyreállítása (adni/elvenni, individuális/kollektív, jogok/kötelességek, adók/támogatások.

Pénz a Jobb Alsó kvadránsban (JA)- Pénzügyi rendszer

A pénzügyi válság, a nyugdíjválság kapcsán különösen hangsúlyossá vált terület a kollektív, külső pénzügyi rendszerek területe, mint a pénzügyi rendszerek, adórendszer, bankrendszer, a kollektív gazdasági rendszer. Ez a pénzpolitika fő tevékenységi területe, kamatot emelnek, vagy csökkentenek, törvényeket hoznak, különadót vetnek ki, hatással bírnak az árfolyamokra, az inflációra. Fontos és hangsúlyos területet ez, ám amint látod, csak egy negyedét teszi ki az összképnek. Megfontolt lépés, ha gondoskodsz a saját nyugdíjadról, ám ha a másik három kvadráns szempontjait figyelmen kívül hagyod, úgy csak negyed lépést tettél a pénzügyi biztonságod érdekében.

Teszteld magad!

Mondd ki hangosan a következő mondatot: „Megérdemlem az anyagi jólétet és gazdagságot” Figyeld meg közben, mit érzel! Nyugalom van benned, jóérzés, vagy nyugtalanság, feszültség? Megtudhatod, hogy az anyagi jólét számodra értékes, vagy épp elítélendő.

A következő, cizelláltabb mondattal: „Szabad gazdagságban élnem” megvizsgálhatod, hogy engedélyezett-e számodra az anyagi jólét. Ha ennél a mondatnál bizonytalan vagy, feszült, az annak a jele lehet, hogy valaki- legtöbbször a családból- „rossz szemmel nézi” a gazdagságot. Ha rossz érzéseid vannak ennél a mondatnál, akkor valószínűleg lojális vagy valakihez a családi múltból, ismétled az ő pénzügyi mintáját. Ez esetben a legjobb megoldás a családállítás.

Szerző: Andi

Felhasznált irodalom: Rolf Lutterbeck: Die dunkle Seite des Geldes

Michael Habecker: Money makes the world go round

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük