Kis karácsony naaagy karácsony

Munkámból adódóan tengernyi szívbemarkoló történetet hallok. Olykor egy-egy nehezebb nap után időre van szükségem, amíg feldolgozom a sok fájdalmat, veszteséget, megpróbáltatást, amiken a klienseim keresztülmennek, amikről mesélnek. Nincs ez másképp karácsony után sem, amikor arról beszélgetünk, mennyi nehézséggel kellett szembenézniük karácsonykor. Sok rémes karácsonyról hallottam életemben, talán a legborzalmasabb az volt, amikor a részeg apa láncfűrésszel vágta ketté a remegő gyerekek jelenlétében a karácsonyfát.

Talán most azt érzed, minek jövök én ilyen nehéz témával, legalább karácsony napján csináljunk úgy, mintha minden rendben lenne.
Megértem, ha ezt érzed, valljuk meg őszintén, jólesik ilyenkor a cukormáz, a csomó „boldog karácsonyt” üzenet a közösségi hálón, jólesik azt mutatni, nálunk is minden rendben, szépek vagyunk és boldogok. És mi van benned legbelül? Hogy érzed magad ezekben a napokban? Hogy kezeled az ünnepi kihívásokat?

A mi legemlékezetesebb karácsonyunk azzal indult, hogy reggel kiszökött a kutyusunk. Egész nap, sőt egész éjjel kerestük, kergettük, amikor éjjel a hóban botorkálva hallottuk a hangját, ám elkapni sosem tudtuk, mivel ő egy macskát kergetett. A kutyus csak másnap lett meg, mi együtt izgultunk, aggódtunk, sírtunk, jós kártyát húztunk, hogy meglesz-e, és boldogan ugrottunk egymás nyakába, amikor előkerült. A gyerekek még egészen kicsik voltak, ma már felnőttek, és nem telik el azóta karácsony anélkül, hogy együtt fel ne idéznénk azt az estét.

Azt szoktuk mondani, a karácsony a szeretet ünnepe. Én nem szeretem ezt a kifejezést használni, mert szükségtelen stresszt szül. Vagy azért, mert tele van a karácsonyunk feszültséggel, amitől csalódottak, frusztráltak leszünk, esetleg lelkiismeretfurdalással bántjuk magunkat, vagy azért mert körmünkszakadtáig próbáljuk elkerülni a konfliktusokat, a rossz érzéseket, őrizni a látszatot.
Én inkább azt mondom, a karácsony a szeretet tanulásának az ünnepe. És igen, néha ez egészen jól sikerül, máskor pedig éppen azok a nehézségek, kihívások, konfliktusok lehetnek a legjobb leckék, amikkel küzdünk.
Szóval ha valami nem egészen úgy sül el, ahogy azt remélted, csak figyeld meg, hogyan hat ez rád. Mert ez többet tanít neked a szeretetről, mint megannyi csillogó, fényes pillanat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük