Tisztelet fölfelé, szeretet lefelé

Amikor a Nap belép a Nyilas jegybe, lezárul az ősz, és fokozatosan közelítünk az év legsötétebb napjához. A téli napforduló napján hagyjuk el a Nyilas jegyet, átlépve a Bak jegybe, elindulva ekkor a sötétből a fénybe. A Nyilas jegy időszaka tehát „alászállás a sötétség legmélyébe

Mióta eszemet tudom foglalkoztat a kérdés: Hogy fér meg az emberben ez a kettősség, a menny és a pokol? Bennem ebben a kérdésben még nincs béke. Mintha egész életemet ennek a kérdésnek szenteltem volna, hol egyik, hol másik aspektusát tapasztalom.

kentaur_kicsiJól rácseng ez a folyamatom a Nyilas minőségre. A Nyilas minőség jól megfogható a Kentaur figurájával, aki három szintet testesít meg. Alteste egy lóé, ami az ember állati természetét jelzi. Felsőteste, feje emberi, ez szimbolizálja a tudatára ébredt, felegyenesedett emberi mivoltunkat, aki meghaladta az állatit. A felfelé irányuló nyíl pedig az ember isteni rendeltetésére utal.

Az érett Nyilas minőség egyesíti magában ezt a három szintet. „Tisztelet van benne felfelé, alázat van benne az iránt, ami felé a nyila irányul, és szeretet lefelé, az állati, ösztönrészek irányába. Tudja, hogy meghaladni csupán azt lehet, amit átéltem, amit magamba engedtem.

Az éretlen Nyilas minőség magasztos célokat táplál ugyan – hiszen a Nyilas számára a legfontosabb a „Big Picture”, a nagy kép, az idea, a vízió, a magasztos cél, ám lenézi az alsóbb szinteket, a lótestet, az állati, ösztönkésztetéseket. És ezzel elzárja magát a TELJESségtől, az emberi lét csupán egyik pólusát elfogadva. Csupán a fényt akarja, a fényt keresi megszállottan, közben megfeledkezik róla, hogy a fény csak a sötétségen át érhető el.

Az év legsötétebb időszakában természetesen nem könnyű hinni, hogy a befelé, lefelé vivő út valójában kifelé, felfelé visz. Ez az időszak tehát hitről, bizalomról szól. És a kérdésről, vajon tudod-e a legnagyobb káosz közepén, hogy fentről, a nagy képet látva a legkaotikusabb táj is harmonikus, REND-é simul?

Kérdések a benned élő Nyilassal való találkozáshoz:

  1. Hogy viszonyulsz a fényhez és hogy viszonyulsz a sötéthez?
  2. Miben hiszel?
  3. Tudsz bízni, akkor is, amikor a legnagyobb a sötétség?
  4. Igent mondtál az emberi életre, annak minden aspektusával együtt?
  5. Ha nem, mi az, amit ma még kizársz a teljességedből?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük