4 ok, amiért a transztánc elvarázsol

2015 óta vezetek transztáncot, és minden alkalommal újra és újra elvarázsol ereje, hatása, varázslatos működése. 
Az alábbi visszajelzéseket egy-egy résztvevőtől kaptam egy-egy rituálé után:

„Fergeteges volt kitáncolni magam. Végig ugráltam a 80-90 percet, fantasztikus. Lenyűgöz, hogy most már 2. vagy 3. alkalom, amikor egyáltalán nem agyalok, csak táncolok. Ezt ilyenkor annyira tisztának, könnyűnek érzem … magam és az estét, a jelenlétet. ”

„Hú, ha csak rá gondolok, (pl. most hogy írok róla), mosolyra húzódik a szám, lelkesen dobog a szívem, tűzbe jövök, már mennék is újra!”
„A zene szuper, a jó hangos, a dübörgő zenék nagyon mélyre visznek, kikapcsol az agyam, az egész testemben érzem a zenét, átdübörög rajtam.”
A transztánc talán az egyik legrégebbi rituálé, amivel  az ember igyekezett módosult tudatállapotot előidézni, és a magasabb világokba betekintést nyerni, utazást tenni. A cél ezen túl ennél a rituálénál az életenergia felébresztése, a lélek utazása.  Ebben az írásban megfogalmaztam négy okot, ami miatt a transztánc egyszerűen varázslatos.

 

1. Ez egy tér, ahol megélheted MINDEN érzésedet.

Láttál valaha hisztis kisgyereket? Aki az egyik pillanatban még üvölte veti le magát a földre, a következő pillanatban pedig már felszabadultan kacag? A gyerekek hihetetlenül gyorsan váltanak az érzéseik között, aminek az az oka, hogy amikor egy rzelem megjelenik bennük, akkor 100%-ban megélik azt minden porcikájukban. Az érzelem mozgásban lévő energia, ami jön és megy, már ha hagyjuk. Gyerekként ez így működik, felnőttként ennél ez jóval komplikáltabb.  Manapság ugyanis sem a kitörő örömnek, sem a pusztító haragnak nincs helye az életünkben. Túlszabályozott, fegyelmezett világunkban leszabályozzuk az érzelmeinket is, igyekszünk hasonulni, és nem kitűnni, igyekszünk a lehető legtöbb fronton alkalmazkodni, megfelelni. Ehhez pedig kénytelenek vagyunk elnyomni az érzelmeinket.
Van olyan kapcsolatod, amelyben valóban minden érzelmed megengedett, kimondható, kifejezhető?
Van lehetőséged egy-egy nehéz nap után kiadni az összes feszültséget, anélkül, hogy valakit ezzel megbántanál, megterhelnél, aggasztanál, megbotránkoztatnál?
A transztáncon lehetőséged van minden érzésedhez kapcsolódni, azokat mozgásban, hangban kifejezni. Akár a harag gyülemlett fel benned, akár a mérhetetlen fájdalalom, akár a kitörő öröm, azzal, hogy a tánc során kifejezed azokat, mély felszabadulást, megkönnyebbülést, érzelmi tisztulást élhetsz át.

2. Ez egy lehetőség, hogy megéld az eksztázist káros szerek használata nélkül.

Milyen gyakran éled át a hétköznapjaid során, hogy minden egyes sejtedet átjárja az elevenség, az életerő, hogy minden egyes porcikád lüktet az élettől? Gyanítom nem túl sűrűn. A hétköznapjaink legtöbbször feszesen, fegyelmezetten, stresszesen telnek, és ahogy nincs benne helyük az intenzív érzelmeinknek, úgy az eksztázis, a felszabadultság, az elevenség is elvész.
Mikor érezted utoljára, hogy valóban jelen vagy abban, amit teszel?
Mikor fordult elő veled utoljára, hogy minden gondolat, agymenés eltűnt a fejedből, és egyszerűen 100%-ban átadtad magad annak a tevékenységnek, amit éppen végzel?
A transztánc során – ha megengeded magadnak – egyfajta meditációt, áramlást élhetsz át. Átjár az életerő, az elevenség, átélheted az eksztázist, ami átjárja minden porcikádat, felráz, átmos, beindítja az életenergia áramlását.

3. Ez egy eszköz, hogy kiürítsd az elmédet.

Az életünk igen jelentős részében az elménkben vagyunk, vég nélkül kergetőznek benne a gondolatok. Állandóan tele van a fejünk, ami rendkívül kimerítő lehet. A transztánc remek eszköz azoknak, akik nehezen hagynak fel az agymenéssel, akik vágynak valamire, ami segít teljesen elcsendesedni, az elméjüket kiüríteni.
Bizonyára te is megélted már, hogy néha teljesen elakadtál egy probléma megoldásában, és amikor képes voltál egy kicsit kikapcsolni, egy nagyot sétálni, vagy futni, hirtelen elcsendesedett az elméd, és ebben a csendben hirtelen mintha csak magától felbukkant volna a megoldás.
Akár egy nehéz élethelyzetből keresed a kiutat, akár csak szeretnél egy picit „nem gondolni semmire”, a transztánc remek eszköz lesz arra, hogy teljesen kiürítsd az elmédet.

4. Ez egy rituálé, ami összekapcsol téged a kreativitásoddal, intuícióddal.

Lenyűgöző, teremtő lények vagyunk, akik elkeserítően kistílű életet tudunk élni. Ahelyett, hogy örömmel használnánk a kreatív teremtőerőnket, és bőséget, szeretetet teremtenénk magunk körül, felőröljük magunkat kicsinyes hétköznapi konfliktusokban, végeláthatatlan mókuskerék létünkben. Életünk minden pillanata megtervezett, kontrollált, átgondolt, racionális.
Érezted valaha, hogy ez mennyire fárasztó?
Megjelenik benned olykor a vágy, milyen jó lenne csak könnyedén élni, felszabadultan alkotni, áramlani az élettel tervek, kiszámíthatóság és megfontoltság nélkül?
A racionális, bal egyfélteke mellett mindannyian rendelkezünk egy intuitív, jobb agyféltekével,  ahonnan a forradalmian új, izgalmas, kreatív ötletek, az intuitív megsejtések, megértések jöhetnek. Már ha képesek vagyunk azokat meghallani.
A tánc során elcsendesedik a racionalitás, és kapcsolódsz az intuícidóhoz.  Az általam vezetett táncok során előfordult, hogy valaki visszakapta különleges, spirituális képességeit, számos esetben a rituálé során kaptak résztvevők intuitív üzenetet, hogy hogyan döntsenek egy helyzetben.

Táncolnál egyet?

Ezen az oldalon további hasznos információkat találsz a transztáncról, illetve tájékozódhatsz a következő időpontokról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük