Egyensúly vagy súlytalanság? – a Mérleg minőség

Minden hónapnak, minden asztrológiai minőségnek van egy energetikája, egy üzenete. Ha tudod, hogy milyen energetikájú időszak következik, akkor könnyebben megérted a késztetéseidet, jobban tudsz áramolni azzal az időszakkal, azokkal a történésekkel, ami éppen van. (Az alábbi írásnak nagyon kevés köze van ahhoz, hogy Te milyen jegyben születtél, vagy milyen bolygók hatottak rád a születésed pillanatában. Úgy is fogalmazhatnék, hogy nézd meg, milyen hatásokat és gondolatokat hozhat számodra az évben az októbernek nevezett időszak.)

Nézzük, mit hoz a következő időszak, hogyan fogunk tudni a következő hónapban harmóniában táncolni önmagunkkal.

Az Ősz első jegye a Szűz jegy. Ez a jegy arra hívott, hogy osztályozzak, minősítsek, tervezzek. Megnézzem önmagam, a hasznosságom, az értékem. Hiszen ahhoz, hogy harmóniában kapcsolódni tudjak másokhoz, ismernem érdemes önmagam, és saját értékrendem, ami mentén majd képessé válok a kapcsolódásra a Mérleg jegyében.

stacking-stones-667432_1920A Mérleg jegye egyfajta megpihenést és könnyedséget nyújt a Szűz hava után. Itt ismét megjelenik a szépség, és a vágy a harmóniára, egyensúlyra. Hogyan találom meg az egyensúlyt önmagamban, majd pedig másokkal való kapcsolódásomban? Hogyan tudnék jó ember, jó barát, jó társ lenni, hogyan lehetek jól együttműködő partner a kapcsolataimban? Ebben a hónapban ehhez hasonló kérdések merülhetnek fel benned, ezekre a kérdésekre keresheted önmagadban a választ.

Amíg a Szűz az egészséges vacsora után „rendet tesz” (elpakol, mosogat), addig a Mérleg szépen megteríti az asztalt, kínál, figyelmesen gondoskodik arról, hogy senkinek se legyen üres a pohara vagy a tányérja.  Neki még arra is van energiája, hogy figyeljen a megfelelő hangulatra, a világításra, a halk és kellemes háttérzenére, és a kellemes és békés társalgáshoz is mindig az épp megfelelő témát hozza fel.

Az előző hónap jegye, Szűz minőség leírásában szóba került a tánc, a Mérleg minőség elemzésekor ez egy alapvető téma. Hogy miért? A társas táncokban fontos a partnerek kiegyensúlyozott, harmonikus kapcsolata, a ritmus, az összhang; akkor látunk szép táncot, amikor a páros szinte egy egységként áramlik a táncparketten. És hogyan tudunk párként összhangban lenni? Ha külön-külön, egyénként is harmóniában vagyunk önmagunkkal. A Mérleg minőség fő témája ez: az egyensúly, a harmóniára törekvés.

A Mérleg minőség számára nagyon fontos a látható külsőségekben megtalálni a harmóniát, legyen ez akár az öltözéke, akár az őt körülvevő tér, vagyis a lakás, melyben él. Öltözékében alapvető számára a színben és stílusban tökéletesen összeillő ruhadarabok és kiegészítők viselete, a lakásában pedig igen jellemző a tárgyak szimmetriája, gyakran használ az egyensúly megteremtéséhez páros tárgyakat (pl. 2 gyertyatartó, 2 egyforma kaspóban, egyforma virág, egymás mellett). A halvány és pasztellszíneket kedveli, ő a harmonikus, már-már tökéletes külsővel (és külsőségekkel) szeretné finoman magára vonni a figyelmet, nem kedveli az erős, harsány színeket, sem a nagy kontrasztot, vagy a túlzást.

Ha az életben valamit elutasítunk, vagy nem akarunk tudomásul venni, akkor azzal a témával érdemes foglalkoznunk, ennek a minőségnek a „túlzása” pont ebben a törekvésében rejlik: nagyon nehezen tud (vagy képtelen) döntést hozni.

Amikor csak teheti, kerüli a konfliktusokat, kerüli azokat a helyzeteket, amiben neki kell döntenie, szeretne mindenkinek megfelelni. A döntéshozatal számára egy hosszadalmas és bizonytalan folyamat, így aztán a saját igazáért sem küzd, inkább a végletekig mérlegel, és szeretné kivárni, hogy a dolgok maguktól és békés módon oldódjanak meg.

A most induló időszakban megfigyelheted magadban, hogy vagy te ezekkel a témákkal? Ismerősek, szereted magadban/másban, ki nem állhatod őket? Mennyire (túl)hangsúlyosak, vagy épp hiányolod őket? Hogyan tudsz ebben a hónapban a Mérleg minőségeket tudatosan figyelve, megélve harmóniában együtt áramolni önmagaddal, az élettel?

Kérdések a benned élő Mérleg minőség feltérképezéséhez:

  • jó ízlésem van?
  • mennyire látom magamat szépnek, ill. mennyire törekszem arra, hogy mások szépnek lássanak?
  • szeretem és elfogadom a testem?
  • mennyire törekszem a harmóniára?
  • képes vagyok kiállni saját igazamért, vagy inkább másokhoz és a helyzethez alkalmazkodom?
  • tudok úgy döntéseket hozni, hogy utána kitartsak a döntésem mellett, vagy gyakran elbizonytalanodom?

snow-white-1478804_1920Együtt élni egy olyan emberrel, akinél a Mérleg minőség hangsúlyos (vagy megélni valakivel egy Mérleg típusú időszakot) mindig harmonikus, kiegyensúlyozott, békés. Egy ilyen időszakban nincsenek különösebb nehézségek, az élet valahogy úgy „önmagától”, olajozottan működik, minden nagyon könnyed, szép, szeretetteli. Néha úgy érezzük, hogy csak ilyen kapcsolatra vágyunk, ha pedig benne vagyunk, akkor nem akarjuk, hogy véget érjen.

Előfordulhat, hogy néha elgondolkodunk azon, hogy mi lenne, ha az egyensúly állapotából kibillennénk. Csak egy kicsit. Legalább egy kis időre. Lehet bennünk kíváncsiság: mi van azután? Honnan tudhatom biztosan, hogy az az egyensúly, amiben vagyok, ha nem merek tovább kísérletezni? Vajon nem a végletek megtapasztalása segít megmutatni az igazi egyensúlyt?

Ezek még csak kérdések. Felmerülnek és eltűnnek, hiszen a mindent átható harmónia forog veszélyben, ha nemcsak gondolkodunk ezekről a dolgokról, hanem döntünk is. Döntésünk következménye lehet a bizonytalanság, az egyensúly megbomlása, és a Mérleg minőség még nem áll készen a döntésre.  …pedig… ennek is vége lesz. Ahogyan a Szűz biztonságvágyát követi a Mérleg egyensúly iránti igénye, úgy követi az aratást az őszi vetés. A meleg napsütötte, majd langyos esős időszak után hamarosan eljön a ködös, hideg időszak. A fák még tartják magukat, és színpompás leveleiket egy ideig, de eljön az idő, amikor már egyetlen levél sem lesz a fákon. És a hirtelen változás majd az elmúlást hozza magával, és az örök kérdést: mi marad meg, ha minden elmúlik?   … ez pedig majd a következő hónap, a Skorpió minőség témája lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük