Konfliktus, és ami mögötte van

happy-1992296_1920Sok emberben él a kép, hogy a kapcsolat akkor jó, ha „boldogan élünk, amíg meg nem halunk”. És boldogok akkor leszünk, ha a kapcsolatunkban folyamatosan harmónia van.
A legtöbb kapcsolatban azonban újra és újra felborul a harmónia, hol gyakrabban, hol ritkábban konfliktus jelenik meg.
Persze olyan kapcsolatokat is ismerek, ahol alig van konfliktus, ám a felekkel beszélgetve kiderül, belül annál több van.
Szinte mindannyian harmóniára, békére, „egy jobb világra” törekszünk, mégis úgy tűnik, elkerülhetetlenül belső vagy külső konfliktusokba botlunk.

board-1820678_1920Van, aki nehezen éli meg a konfliktusokat, éppen azért, mert a harmónia látja benne, és attól tart, valami baj van vele, a másikkal, a kapcsolattal. Ezért inkább igyekszik alkalmazkodni, a lehető legtöbb elvárásnak megfelelni, a konfliktusokat kerülni. Tapasztalatom szerint ez még több konfliktushoz vezet. Ha a kapcsolatban nem is, de belül igen. Sok betegség a külvilágan meg nem élt konfliktusok belső megnyilvánulása. Ez tehát kevésbé szerencsés út, ha harmóniára vágysz. Hiszen így legjobb esetben is csak átmeneti harmóniára lelsz, legtöbbször még arra sem. Pusztán a harmónia illúziójára. Valami mást érdemes tehát keresnünk.

Hogy mit tekintünk az emberi élet értelmének, ez hitrendszer kérdése, bizonyára neked is van saját, egyedi válaszod. Abban talán egyetértesz velem, hogy az életben mindig minden változik, vagy meghal, és az is egy változás, nem is kicsi. Az élet meghatározó része tehát a változás. Mi, emberek azonban igen gyakran pont ettől, a változástól félünk.  A konfliktusaink pedig éppen erre, a változás szükségszerűségére hívják fel a figyelmünket.

A konfliktus számomra az élet minden területén törekvés egy magasabb rendbe történő átalakulásra. Egy meghívás az élettől, hogy felismerjem, miben kell változnom. Ilyen értelmezésben a konfliktusok a változás lehetőségét mutatják meg és szükségszerűségét hangsúlyozzák.

Az természetesen nem mindegy, hogyan kezelem a konfliktusaimat. Mert használhatom őket arra, hogy megszabaduljak a frusztráló érzelmeimtől, küzdjek azon, kinek van igaza, és élhetek a konfliktus nyújtotta lehetőségekkel, és feltárhatom, miben kell változnom.

A konstruktív konfliktuskezelésnél kiemelkedő szerepe van annak, hogy a konfliktusban feltárult érzelmeket képes legyél hatékonyan kioldani, mert csak ezután leszel képes tartósan változni, legközelebb másként viselkedni.

Hasznosnak tartom a különböző kommunikációs technikákat, viselkedésterápiákat, konfliktuskezelő technikákat, ezek sokat segítenek, ha együttműködően akarsz kapcsolódni. Ugyanakkor tapasztalatom szerint a tartós változás alapja, hogy kioldjuk az érzelmi elakadásainkat. A konfliktusok ugyanis mindig feldolgozatlan érzelmeket tárnak fel. Amennyiben az adott érzelmet nem dolgozom fel, akkor a legjobb szándékkal sem biztos, hogy egy hasonló helyzetben legközelebb jobb döntést fogok tudni hozni, mivel az érzelem gátolni fogja a tudatosan elhatározott viselkedést.

Mondjuk elhatároztad, hogy szereted magad, és ennek részeként megtanulsz nemet mondani, nem alkalmazkodsz túlzó mértékben, helyette azt akarod tenni, ami jó neked. Ugyanakkor gyerekkorodban gyakran elutasítást tapasztaltál meg, ezért felépítetted magadban a megfelelési kényszert. Azt akarod, hogy szeressenek, rettegsz az elutasítástól, bűntudat van benned, ha valakinek nem teljesíted a kérését. Ilyen helyzetben gyakran hiába határozod el, hogy végre fontos leszel önmagad számára, a bűntudat és az elutasítástól való félelem olyan erősen gátol, hogy képtelen leszel nemet mondani. Amitől csak csalódott leszel magadtól, még kevésbé érzed magad szerethetőnek, és ezzel az ördögi kör be is zárult.

Helyette ajánlom, hogy oldd ki a konfliktusban feltárt érzéseket, amitől a konfliktusod megszűnik, te megváltozol, és egyre közelebb jutsz a szabadsághoz, amikor az életedben a saját utadat járod, nem gátolnak feldolgozatlan érzelmek és viselkedésminták.

Ha ezt az utat választod, segítségedre lehet az AnaLog Terápia. Az AnaLog Terápia konfliktus megoldó rendszer, egy belső kommunikációs módszer. Célja az érzelmek, a viselkedésminták felismerése, feldolgozása, a gátlások kioldása.

A módszer az emberi elme azon képességét használja, hogy képes képek, történetek alapján érzelmet azonosítani, érzelmek alapján történetet készíteni. Az egyéni konzultáció során átbeszéljük az adott konfliktusodat, majd te magad az érzelem segítségével történeteket alkotsz, amikben felismerhetővé válik a hibás viselkedésmintád, a feldolgozatlan érzelmed, a gátlásod. Ezeket kioldva, feldolgozva pedig képes leszel a változásra, amit többé nem akadályoz benned feldolgozatlan érzelem. Vagyis hasonló helyzetben máshogy fogod magad érezni, aminek következtében másképp is fogsz reagálni. Vagyis véglegesen megváltozol.

Érintett vagy?

Amennyiben kapcsolati konfliktussal küzdesz épp, és mindketten készek vagytok dolgozni és változni, a (pár)kapcsolati coaching szolgáltatásom hasznos lesz a számotokra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük